2014 m. sausio 13 d., pirmadienis

Viščiukas "Tabaka"

      Viščiukas "Tabaka" - puikus patiekalas šventiniams pietums, ar norint nustebinti, pamaloninti šeimyną :) Kodėl "Tabaka"? Taip, šis klausimas ir man iškilo. Ar tai dėl viščiuko dydžio, ar tai dėl marinavimo būdo, ar dėl kažko kitko mažas keptas viščiukas vadinamas "Tabaka"? Pasidomėjus paaiškėjo, kad tai  yra tradicinės gruzinų, armėnų ir abchazų virtuvės patiekalas, kurio pavadinimas  kilęs iš gruzinų keptuvės pavadinimo, kuriame jį gamina. Keptuvė yra su specialiu sunkiu dangčiu, kuris prispausdžia kepamą viščiuką, kad geriau iškeptų. Paprastai marinatas šio viščiuko yra ruošiamas iš česnako, pipirų, druskos. Patiekiamas su šviežiomis daržovėmis. Tačiau aš Jums pasiūlysiu šiek tiek kitokį variantą. Tikiuosi patiks ir liksite sužavėti :)

      Reikės:

      Mažo viščiuko (radau pirkti kukurūzinį viščiuką ~0,7kg)
      Šviežių prieskoninių žolelių (naudojau citrininį čiobrelį, šalavijo lapelius, petražoles, baziliką)
      3 v.š. dižono garstyčių
      3 v.š. aliejaus
      Pausės citrinos sulčių
      Druska, 5 pipirų mišinio (galima naudoti juodus maltus pipirus)

      Garnyrui:

      2 batatai
      250g jaunų žirnių ankščių
      Druska, pipirai
      Šviežio rozmarino
      Balzaminio acto kremo
      Sezamo sėklų
      Sviesto kepimui

      Pradžioje pasiruošiau marinatą. Visas žoleles, išskyrus šalavijo lapelius, supjausčiau kiek įmanoma smulkiau, išmaišiau su aliejumi, garstyčiomis, druska, pipirais. Išspaudžiau citrinos sultis.
      Viščiuką perpjoviau iš vidinės pusės per krūtinėlę, labai paprastai ir nesudėtingai gavosi išklotinė. Išorinėje pusėje atsargiai su pirštais atplėšiau odelę nuo mėsos ir sukaišiojau šalavijo lapelius. Įtryniau marinatu ir palikau valandai pasimarinuoti.
      Kol marinavosi viščiukas, paruošiau garnyrą.
      Žirnius išviriau pasūdytam vandenyje. Jie verda labai greitai, todėl stebėkite, kad nepervirtų. Išvirtus iš karto merkiau į ledinį vandenį, kad sustabdyti virimo procesą ir išlaikytų gražią žalią spalva.
      Bulves supjausčiau maždaug 2-3cm juostelėm. Apšlaksčiau aliejumi, padruskinau, papipirinau, apibarsčiau rozmarino šakelėmis. Jų pjaustyti nereikia, užtenka sodraus aromato, kurį paskleis kepant.  Kepiau orkaitėje, įkaitintoje 200 laipsnių temperatūroje 20 min, ištraukiau, apšlaksčiau balzaminio acto kremu ir dar pakepiau apie 10min. skrudinimo rėžimu.
      Kol kepe bulvės, galima imtis ir pagrindinio patiekalo - viščiuko. Kadangi puodo specialaus neturiu, viską dariau paprasčiausioj keptuvėj. Įkaitinau ant didžiausios ugnies, įpyliau aliejaus, tuomet dėjau viščiuką. Jį reikėtų paslėgti, kad  tolygiai keptų (tai galima padaryti uždėjus lekštę ir ant jos kokį sunkų daiktą, kad ir puodą su vandeniu), bet aš prispaudžiau šonus ir palaikiau su šakutėm. Po to jis jau gražiai kepė ir pats, palaikyti tereikėjo keletą minučių. Abi puses apkepiau po 5 min., sumažinau ugnį iki vidutinės ar net mažesnės, uždengiau dangčiu ir kiekvieną pusę taip kepiau po 15min.
Viščiukas paruoštas :)
      Kitoje keptuvėje ištirpinau truputį sviesto, sudėjau žirnius, pasūdžiau, užbarsčiau pipirų ir pakepinau. Gale apibarsčiau sezamo sėklomis.
      Viskas paruošta, belieka įdėti truputį fantazijos, kad patiekalas lėkštėje atrodytų gražiai. Skanaus! :)
     
     


     


     
     


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą